Wat is Stichting Support WIDE Children’s Home?

“Stichting Support WIDE Children’s Home is opgericht op 19 november 2008 met de doelstelling om in permanente huisvesting voor het weeshuis te realiseren. Daarnaast ondersteunen we het weeshuis op allerlei manieren die hun zelfredzaamheid in de toekomst groter maakt. 

De stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en is door de belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling. Door de verlening van de ANBI status is de stichting vrijgesteld van betaling van omzetbelasting en kunnen giften aan de stichting belastingvoordeel opleveren voor donateurs.”

Doel van de stichting

Stichting Support WIDE Children’s Home heeft als doelstelling te zorgen voor permanente huisvesting en goede dagelijkse leefomstandigheden voor de bewoners van het WIDE kindertehuis.

Op 3 november 2010 hebben we een grote stap gezet door een prachtig huis te kopen, voor 50% uit donaties en voor 50% uit particuliere leningen. In de maanden en jaren erna zijn we bezig geweest het huis te verbouwen zodat het aan alle eisen van de kinderbescherming voldoet. Door al deze inspanning heeft WIDE Children’s Home alle benodigde certificaten gekregen en daarmee de officiële status van weeshuis. Hiermee zijn we er zeker van dat Kumari en Xavier door kunnen gaan met hun fantastische werk voor de kinderen!

De stichting heeft sinds haar oprichting vele sponsoracties gehouden. In 2017 hebben we de leningen voor het huis helemaal af kunnen betalen! We blijven als stichting natuurlijk actief omdat er altijd onderhoud en aanpassingen aan het huis nodig zullen zijn!

 

Bedrag

Hoe is de stichting ontstaan?

“Aanleiding

In februari 2008 ging Sandra Kuiters als eerste vrijwilligster naar WIDE Children’s Home. Zij was via-via in email-contact gekomen met Kumari en eenmaal in het weeshuis aangekomen was ze haar hart snel verloren aan de kinderen van het weeshuis. Ze zag met eigen ogen hoe hoog de nood was en hoe Kumari en Xavier, ondanks alles, een echt thuis voor de kinderen weten te creëren.

Het was duidelijk dat de kinderen gelukkig waren in het weeshuis, ondanks de vreselijke dingen die velen van hen al meegemaakt hebben in hun korte leventjes. Door de goede zorgen van Kumari en Xavier hebben de kinderen hun plek gevonden binnen het gezin en krijgen ze onderwijs op een plaatselijke school. Hiermee hebben de kinderen weer een kans gekregen op een betere toekomst.

 

Tijdens haar bezoek kwam Sandra er ook achter dat de toekomst van het weeshuis zelf in gevaar was. Kumari en Xavier bleken grote problemen te hebben om het weeshuis verantwoord te huisvesten. Het weeshuis zat in een gehuurde eengezinswoning en had problemen met de hygiëne. Het huis had maar één douche en één toilet voor alle kinderen. Ook was er slechts één ruimte waar de kinderen eten, spelen, huiswerk maken en slapen. In het huurhuis ontbrak het aan ruimte voor de kinderen om zorgeloos kind kunnen zijn: om vrij en uitbundig te kunnen spelen. De enige mogelijkheid om “buiten te spelen” was op een parkeerterrein in de rook van een naastgelegen crematorium. Een ongezonde plek. Naast de problemen met hygiëne en speelruimte was er nog een kopzorg voor Kumari en Xavier. De huurbaas wilde zijn huis liever verhuren aan een gewoon gezin, het weeshuis dreigde dus op straat te komen staan.

Samenwerking

Door de sponsoractie ontstond contact tussen Nienke en Bart van den Ouden, directeur van Cardo Architecten te Rotterdam. Dit architectenbureau zocht naar een maatschappelijk verantwoord project om te ondersteunen. Het bouwen van een weeshuis sloot aan bij het vakgebied van Cardo Architecten. Een samenwerking was geboren. Erik Bolks en Eva Cheung zijn namens Cardo Architecten naar Tiruvannamalai gereisd om kennis te maken met het weeshuis en de Indiase manier van bouwen. Tijdens hun eerste bezoek hebben zij contacten gelegd met lokale ingenieurs en aannemers en ook een ander weeshuis project bezocht. Ter plekke hebben zij schetsontwerpen gemaakt om deze met Kumari en Xavier te bespreken.

 

Stichting

In Nederland besloten Sandra, Nienke, Eva, Erik en Bart een officiële stichting op te richten. Op 19 november 2008 is de “Stichting Support WIDE Children’s Home” per notariële akte opgericht.